Hírarchívum - 2014

2014. év végi Intézeti értkezlet

Boldog karácsonyt! 2014.

2014. december 19-én tartotta soron következő Intézeti Értekezletét a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet (RGVI).

 

Az ülésen Dr. Káposzta József  intézeti igazgató tájékoztatást adott az alábbi napirendi pontok mentén:

Konferencia felhívás

MTÜ 2014. „A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok szerepe a területi fejlődésben és fejlesztésben” konferencia

„A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok szerepe a területi fejlődésben és fejlesztésben”

 

A Magyar Tudomány Ünnepe 2014. évi rendezvénysorozata november 3-30. között, az egész országban megrendezésre kerül. A 2014. évi Magyar Tudomány Ünnepe kiemelt témája és főcíme a „Messze látó tudomány: felelős válaszok a jövőnek”.

Kutatók éjszakája 2014

Kutatók éjszakája 2014.

2014. szeptember 26-án Intézményünkben is számos program várja az érdeklődőket!

A SZIE GTK RGVI több programmal is részt vesz az egész országot megmozgató eseményen.

Programjaink:
„Globális falu”, avagy elmélyülés a különböző népek kultúrájában és gasztronómiájában

Programvezető: Dr. Nagy Henrietta
Helyszín: RGVI, Főépület, Szénay-terem (IV. em.)
Időpont: 16:00 - 20:00

Faluszemináriumi kutatások: Átány

Falukutató tábor Átányon

2006-ban indult útjára az a Faluszeminárium nevű „C” tárgy, mely az Egyetemünk Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának jogelődjén korábban, a két világháború között működő hagyományok örökségét folytatva a vidéki tér megismerésének elméleti és gyakorlati módszerein keresztül a hallgatóink szélesebb körű tapasztalatszerzését, a vidéki tér monitoringozását tűzte ki célul. A kurzus során a közösen kialakított kutatási témákban elméleti és gyakorlati információkat gyűjtünk a falvakról, közelebbről az aktuálisan fókuszba tett településről.

GTK-s Hallgatók Hollókőn

GTK-s Hallgatók Hollókőn

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának oktatói és hallgatói -összesen 67-en-, tanulmányúton vettek részt május 9-én Hollókő településen. A tanulmányút célja a település, mint Hungarikum megismerése, az ott folyó fejlesztési munkálatok megtekintése volt. Hollókő, amely az egyetlen olyan hazai település, mely az UNESCO világörökség listáján is szerepel, Nógrád megyében található.

Tanulmányút Átányon és Cserhátszentivánon

Tanulmányút Átányon és Cserhátszentivánon

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának két csoportja is tanulmányúton vett részt május végén és június elején.

Nagyné Dr. Molnár Melinda egyetemi docens vezetésével a Heves megyében található Átány településre látogattak az egyik csoport tagjai, akiket Gönczi Mihály polgármester és Jámbor Dénes önkormányzati képviselő fogadott. A résztvevők megismerhették a települést és tájékoztatást kaptak a település önkormányzatának tevékenységéről, majd megtekintették a település nevezetes épületeit.

Hallgatók a tudományos kutatásban

Hallgatók a tudományos kutatásban

Hagyományteremtő céllal rendezte meg a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Tudományos Diákköri Tanácsa 2014. május 26-án -a Gödöllői Campuson-, a „Hallgatók a tudományos kutatásban” című konferenciáját. A konferencia legfőbb célja, hogy a tudományos diákköri kutatást megkezdő hallgatók számára bemutatkozási lehetőséget biztosítson a Kar, valamint a témájuk kutatásához, további feldolgozásához javaslatokat kapjanak. A rendezvényen 7 kiváló előadás került bemutatásra:

Hungarikumokról hallgatói szemmel

Hungarikumokról hallgatói szemmel

A SZIE GTK Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézetében 2014. május 6.-án kedden 13:30 órától került megrendezésre a "Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok aspektusai Magyarországon" című konferencia.